Infofinanciar > Lumea la zi > Cameron se întâlnește cu Zelenskiy și vizitează Odesa! Este prima călătorie în calitate de ministru de externe
Lumea la zi

Cameron se întâlnește cu Zelenskiy și vizitează Odesa! Este prima călătorie în calitate de ministru de externe

Cameron se întâlnește cu Zelenskiy și vizitează Odesa! Este prima călătorie în calitate de ministru de externe
sursa foto arhiva companiei

Ministrul britanic de externe David Cameron, aflat la prima sa călătorie în străinătate în noua sa funcție, s-a întâlnit la Kiev cu președintele Ucrainei, Volodymyr Zelenskiy, și a vizitat și orașul portuar sudic Odesa, o țintă obișnuită a atacurilor aeriene rusești.

Cameron, fost prim-ministru britanic, care a fost numit luni ministru de externe, a subliniat sprijinul constant al Londrei pentru Ucraina, aflată în cea de-a 21-a lună de război cu Rusia și fără a se întrevedea un final.
„Ceea ce vreau să spun prin prezența mea aici este că vom continua să vă acordăm sprijinul moral, sprijinul diplomatic… dar mai ales sprijinul militar de care aveți nevoie nu doar anul acesta și anul viitor, ci oricât de mult timp va dura”, a declarat Cameron într-o înregistrare video postată joi de biroul lui Zelensky.

Zelenskiy i-a mulțumit lui Cameron pentru vizita sa, care are loc pe fondul unui conflict în Orientul Mijlociu despre care liderul ucrainean a spus că a atras atenția globală departe de țara sa.
„Lumea nu este atât de concentrată asupra situației de pe câmpul de luptă din Ucraina, iar această divizare a atenției chiar nu ajută”, a spus Zelenskiy.

Demonstrația de sprijin vine în contextul în care Ucraina urmărește îndeaproape orice semn că asistența militară și financiară occidentală vitală pentru Kiev se diminuează după ce contraofensiva sa mult lăudată împotriva forțelor rusești nu a reușit să producă un progres major.

Cameron a discutat cu ministrul ucrainean de externe

Cameron a discutat, de asemenea, cu ministrul ucrainean de externe Dmytro Kuleba, care a declarat pe platforma de socializare X că Marea Britanie „rămâne fermă” în susținerea eforturilor Ucrainei de a contracara amenințările rusești, inclusiv în Marea Neagră.
Ucraina a încercat să își croiască un coridor de transport maritim pentru exporturile sale pe mare, după ce Rusia s-a retras în iulie dintr-un acord mediat de ONU care a permis ca unele exporturi de alimente să circule în ciuda războiului.

Joi, în a doua zi a vizitei sale în Ucraina, Cameron a călătorit la Odesa, principalul port al țării la Marea Neagră.

„În ultimele trei luni, ele (forțele ucrainene) au împins Rusia înapoi în Marea Neagră și deschid rute comerciale maritime vitale pentru economia ucraineană și pentru aprovizionarea globală cu alimente”, a declarat Cameron, potrivit Reuters.

Brokerul de asigurări Marsh, asigurătorii Lloyd’s of London și băncile de stat ucrainene au lansat o facilitate pentru a reduce costul cererilor de despăgubire pentru daunele suferite de navele și echipajele care transportă cereale prin coridorul Mării Negre.

„Acest pas va fi de mare importanță pentru profiturile de export ale Ucrainei și pentru redresarea economică”, a declarat Cameron, citat de Ministerul ucrainean de Externe.

De la lansarea coridorului, în august, Ucraina a reușit să exporte 4 milioane de tone metrice de marfă, a declarat anterior Zelenskiy.

Cameron a anunțat, de asemenea, sprijin financiar pentru comunitățile afectate direct de invazia Rusiei și pentru organizațiile de voluntari care lucrează în Ucraina.

Marea Britanie a fost un aliat apropiat al Ucrainei de-a lungul războiului de amploare lansat de Rusia în februarie 2022.