Lumea la zi

Atacuri „în cascadă” la adresa Occidentului! Putin acuză Vestul de „egoism economic”

Putin, Sursă foto: revista22.ro
Sursă foto: revista22.ro

Preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, a lansat noi atacuri la adresa statelor occidentale, în discursul său din timpul summitului Organizaţiei pentru Cooperare de la Shanghai (OCS) care are loc în aceste zile în orașul Samarkand, Uzbekistan. Liderul de la Kremlin a contestat din nou sancțiunile impuse țării sale, pe fondul declanșării războiului din Ucraina, și a învinuit Occidentul de greșeli sistemice în zona finanțelor și a energiei”.

De asemenea, acesta a subliniat importanța creării „noilor centre de putere”, care sunt menite să contrabalanseze puterea SUA și a statelor europene. Această întrunire, la care au participat mai mulți lideri din Asia Centrală ce nu se regăsesc în politicile Europei, reprezintă un răspuns anti-occidental „pe măsură”. Totodată, princiipile după care se ghidează statele participante în cadrul OCS sunt „lipsite de orice egoism”, spune Putin.

„Noile centre de putere” împotriva UE

„Rolul în creştere al noilor centre de putere (…) devine din ce în ce mai evident. Integrarea noastră este una de natură non-bloc și oferim asistență în rezolvarea problemelor alimentare și energetice care apar în lume dintr-un număr de greșeli sistemice în economiile globale fruntașe în zona finanțelor și energiei”, a mai completat acesta.

„Noi suntem deschişi cooperării cu întreaga lume” ; „Politica noastră este lipsită de orice egoism. Sperăm că şi alţi participanți la cooperarea economică (n.r. statele UE) vor construi și ei politica lor pe aceleași principii și vor înceta să folosească oportunist instrumentele de protecţionism, de sancţiuni ilegale şi de egoism economic”, a mai adăugat președintele Rusiei, potrivit Agerpres.

Cereralele, la baza „egoismului economic”

Putin a exemplificat „egoismul economic” al UE prin decizia Comisiei Europene de a ridica sancțiunile asupra îngrășămintelor din Rusia.

„Știm cât de importante sunt îngrășămintele pentru rezolvarea problemei alimentare. Cu siguranță salutăm decizia de a înlătura aceste sancțiuni, deși se pare că acele sancțiuni, așa cum au fost explicate de Comisia Europeană pe 10 septembrie anul acesta, au fost înlăturate pentru statele membre UE. Se pare că doar ei pot cumpăra îngrășământul nostru! Cum rămâne cu economiile emergente? Și cu cele mai sărace țări?”, a concluzionat Putin.

În plus, liderul de la Kremlin i-a cerut insistent lui Rosemary Di Carlo, subsecretarul general al ONU prezent în cadrul întrunirii din Uzbekistan, Rosemary Di Carlo, să ceară Comisiei Europene ridicarea acestor „restricții discriminatorii împotriva statelor aflate în dezvoltare”. Acest lucru i-a mai fost cerut și șefului ONU, Antonio Guterres.

Putin, prin prezența sa la summitul din Uzbekistan, încearcă să mimeze o „întărire” a relațiilor politice și comerciale cu statele din Asia Centrală, pentru a contrabalansa sancțiunile pe care Occidentul le-a impus țării sale.  Aceste sancțiuni, stabilite în urma declanșării războiului împotriva Ucrainei, au afectat grav economia rusească, care, în acest moment, trece prin cele mai dificile perioade de până acum.