Info

Asiaticii își găsesc ușor de lucru în România! Care este domeniul cel mai intens căutat

Muncitori, Sursă foto: Forbes România
Sursă foto: Forbes România

Potrivit studiului „Muncitorii din Asia – soluţie pentru deficitul de forţă de muncă din România”, mai mulți muncitori din sudul şi sud-estul continentului asiatic își doresc să muncească în România. Cercetarea a fost efectuată în perioada 12-23 septembrie 2022 în Bucureşti, Craiova şi Cluj-Napoca de către Platforma de Migraţie EWL şi Centrul de Studii Est-Europene de la Universitatea din Varşovia. În cadrul analizei au răspuns 400 de cetăţeni din ţările din sudul şi sud-estul Asiei care şi-au găsit un loc de muncă în România.

Studiul arată că majoritatea asiaticilor și-au găsit de lucru în domeniul construcţiilor (39%), mai apoi al serviciilor (14%) şi mai apoi al logisticii şi transportului (11%, inclusiv logistica depozitelor). Un alt lucru reliefat de această cercetare este vârsta medie foarte tânără de 27 de ani a celor din Asia care aleg să profeseze în România. 60% dintre respondenți se încadrează între 26 şi 35 de ani.

Din punct de vedere al genului, cercetarea arată că 75% dintre asiatici sunt de sex masculin. Dintre aceștia, 18% vin din India, 17% din Vietnam, 16% din Bangladesh, 15% din Pakistan și 14% din Nepal.

„Cu sprijinul potrivit din partea instituţiilor guvernamentale şi al societăţii, ei se vor adapta pe termen lung la piaţa muncii din România. Acest lucru va avea un efect foarte pozitiv asupra dezvoltării economice a României”, a precizat Michalina Sielewicz, director Dezvoltare Internaţională la Platforma de Migraţie EWL.

Sunt mulțumiți de condițiile din România

Conform unui comunicat remis miercuri de Agerpres, majoritatea celor care provin din ţări asiatice sunt mulţumiţi de condiţiile de angajare din România. Totodată, 53% spun că le-ar recomanda și apropiaților lor să vină să muncească în țara noastră. De altfel, 33% își doresc să petreacă cel puțin 2 ani în România, în timp ce 7% au de gând să se mute definitiv.

În ceea ce privește problemele întâmpinate, aproximativ 28% dintre respondenţi susțin că limba română este printre principalele provocări. De partea cealaltă, 40% dintre asiatici susțin că au început deja să vorbească limba națională la nivel de bază.

Pentru a reuși să se integreze mai repede la nivel conversațional cu colegii lor români, 52% dintre muncitorii din Asia au declarat că au început deja să înveţe limba română, în timp ce 25% au mărturisit că vor să se înscrie la un curs de limbă în viitorul apropiat.

„Sperăm ca rezultatele acestui studiu să ajute la o mai bună înţelegere a situaţiei şi să fie benefice pentru angajatorii români. Rapoartele şi analizele EWL au ca rezultat cele mai bune practici în domeniul ocupării forţei de muncă, definesc standarde contemporane şi modalităţi de implementare a acestora de către angajatori şi autorităţi”, a mai transmis Michalina Sielewicz.