Infofinanciar > Info > Anunț pentru cei care lucrează în mini-vacanța de Rusalii? Angajatorii, obligați să ofere compensații
Info

Anunț pentru cei care lucrează în mini-vacanța de Rusalii? Angajatorii, obligați să ofere compensații

Calendar Sursa foto Romania Libera
Sursa foto: Romania Libera

Vine mini-vacanța de Rusalii, de 5 zile, de care însă nu toți angajații vor beneficia. Dacă nu vă numărați printre norocoși și trebuie să lucrați de sărbătorile legale, ar fi bine să vă cunoașteți drepturile, respectiv ce compensații trebuie să vă oferă angajatorii.

Începând de joi, 1 iunie, unii români se vor bucura din nou de o mini-vacanţă în această săptămână. Astfel, elevii, profesorii şi bugetarii vor beneficia de cinci zile libere la început de iunie, după ce Guvernul a decis, încă din luna decembrie a anului trecut, să facă punte între Ziua copilului și zilele de sărbătoare legală acordate cu ocazia Sărbătorii Rusaliilor, care pică anul acesta pe 4 și 5 iunie. Astfel, aceștia vor avea liber în perioada 1-5 iunie, inclusiv.

Conform prevederilor legale din Codul Muncii, și salariații din mediul privat vor beneficia de o zi liberă joi, de Ziua copilului, indiferent dacă sunt sau nu părinţi. Precum și de zilele libere de Rusalii, care se încadrează la categoria „Sărbători legale”.

De ce zile libere mai beneficiază românii în 2023

Până la sfârșitul anului, românii vor mai putea beneficia de următoarele zile libere legale:

– 1 iunie – joi – Ziua Copilului

– 2 iunie – vineri – doar pentru bugetari

– 4 iunie – duminică – Rusalii

– 5 iunie – luni – Rusalii

– 14 august – luni – doar pentru bugetari

– 15 august – marți – Adormirea Maicii Domnului

– 30 noiembrie – joi – Sfântul Andrei

– 1 decembrie – vineri – Ziua Națională a României

– 25 decembrie – luni – Crăciunul

– 26 decembrie – marți – Crăciunul.

Angajatorii au obligații legale

Angajații care sunt nevoiți să lucreze în aceste zile de sărbătoare legală beneficiază de o serie de compensații din partea angajatorilor, conform articolului 142 din Codul muncii, conform stiripesurse.ro.

Astfel, potrivit prevederilor, salariaților care lucrează în zilele de sărbătoare legală l i se compensează activitatea din aceste zile cu timp liber corespunzător în următoarele 30 de zile sau, în cazul în care din motive justificate, nu se acordă zile libere acesta beneficiază de un spor de cel puțin 100% la salariul de bază corespunzător muncii prestate în programul normal de lucru.

În cazul în care salariatul prestează muncă suplimentară în ziua de sărbătoare legală, acesta va beneficia atât de compensarea muncii în ziua de sărbătoare legală, cât și de compensarea muncii suplimentare. Dacă ziua de sărbătoare legală este în același timp zi de repaus săptămânal, salariatul care lucrează în această zi va beneficia, în plus față de salariu, de sporul aferent muncii în zilele de repaus săptămânal și pentru munca în ziua de sărbătoare legală fie de timp liber în următoarele 30 de zile, fie de sporul de cel puțin 100% aferent acesteia.

În cazul în care salariatul prestează muncă suplimentară într-o zi de sărbătoare legală care coincide cu repausul săptămânal, acesta va primi în plus față de salariu și sporul aferent muncii în ziua de repaus săptămânal:

– fie timp liber neplătit în următoarele 30 de zile pentru munca în ziua de sărbătoare legală și ore libere plătite în următoarele 60 de zile calendaristice pentru munca suplimentară,

– fie timp liber în următoarele 30 de zile aferent muncii în ziua de sărbătoare legală și un spor la salariu de cel puțin 75% aferent muncii suplimentare,

– fie ore libere plătite în următoarele 60 de zile calendaristice aferente muncii suplimentare și un spor la salariu de cel puțin 100% aferent muncii în ziua de sărbătoare legală,

– fie un spor la salariu cumulat de cel puțin 175% pentru munca suplimentară și cea în ziua de sărbătoare legală. normal de lucru.