Infofinanciar > Lumea la zi > Alertă seismică! Un nou cutremur a lovit Europa. Acesta a fost resimțit în mai multe zone
Lumea la zi

Alertă seismică! Un nou cutremur a lovit Europa. Acesta a fost resimțit în mai multe zone

Cutremur
SURSP FOTO: dreamstime.com

Un cutremur a fost înregistrat în provincia Perugia, cu epicentrul în municipalitatea Umbertide, unde numeroase persoane au ieșit în stradă. Cutremurul a fost resimțit în tot centrul Italiei. Potrivit datelor furnizate de Institutul de Geofizică și Vulcanologie, magnitudinea a fost de 4,4 grade. Deocamdată, nu au fost raportate pagube semnificative, ci doar prăbușiri minore. Cutremurul a fost resimțit și în Marche și Toscana. În Umbertide, școlile vor rămâne închise. Clădirile Universității din Perugia sunt, de asemenea, închise ca măsură de precauție.

Un raport inițial al Centrului Seismologic European Mediteranean a anunțat că a fost un cutremur cu magnitudinea 5, dar autoritățile italiene l-au evaluat la 4,4 și au precizat că epicentrul a fost în orașul Umbertide, la nord-est de Perugia. Localnicii s-au grăbit să iasă în stradă după ce cutremurul a fost resimțit, a declarat Luca Carizia, primarul din Umbertide, pentru agenția italiană de știri ANSA.

Clădirile, inclusiv școlile și spitalele, au fost verificate pentru a vedea dacă au fost afectate, dar nu au existat rapoarte inițiale privind urgențe, a adăugat el.

Cutremurul a avut o magnitudine de 4,4 grade pe scara Richter

Institutul Național de Geofizică și Vulcanologie a lansat primele informații prin intermediul unei postări pe Twitter, actualizând ulterior tabelul cu cutremurele înregistrate în Italia și în lume cu date mai precise. Pământul s-a cutremurat la ora 16:05:40 la 5 km de Umbertide, o municipalitate italiană din provincia Perugia, situată în nord-vestul regiunii Umbria, la confluența râurilor Reggia și Tibru.

Magnitudinea calculată este de 4,4, o medie aproape exactă în comparație cu primele estimări publicate prin intermediul rețelelor de socializare. Pe de altă parte, adâncimea cutremurului a fost stabilită la 10 km. Cutremurul a fost resimțit și în Florența, Terni, Orvieto și, potrivit comentariilor, mai ușor în Teramo. Deocamdată, nu sunt raportate pagube materiale sau umane și chiar și în Perugia situația se pare că este calmă.

Acesta nu este singurul cutremur înregistrat în ultimele ore sau chiar zile. Numai astăzi au avut loc ușoare cutremure în Campi Flegrei, o zonă care a fost deja afectată de câteva cutremure bine resimțite în ultimele zile, și în Monteverde (provincia Avellino).

Alte cutremure produse în Italia în ultimele zile

La scurt timp după miezul nopții de astăzi, joi, 9 martie, INGV a raportat un cutremur în sudul Mării Ionice cu magnitudinea de 4,3, dar la o adâncime de 25 de kilometri. În aceeași zonă, un alt cutremur mai ușor a fost înregistrat cu puțin timp înainte de ora patru dimineața.

Revenind la Italia Centrală, momente de panică au avut loc și la Monteriggioni, în provincia Siena, luni, 6 martie: puțin după ora 15.20, pământul s-a cutremurat și, potrivit estimărilor experților, cutremurul detectat a avut magnitudinea de 2,2, cu epicentrul la 6 km de oraș și o adâncime de 8 km.Ca de obicei, rețelele de socializare au fost cele care au publicat primele reacții din partea cetățenilor din zonă. Numeroase comentarii au urmat raportului INGV.

De fapt, mulți utilizatori au raportat că seismul din Umbertide a fost resimțit foarte puternic nu doar în apropierea orașului, ci și în Perugia și în alte orașe din provincie. ‘S-a simțit foarte distinct în Perugia, la primul etaj. Aproximativ 3 secunde’, a scris un utilizator, potrivit notizievirgilio.it.

INFOFINANCIAR

Ultimele ştiri economice şi financiare pe plan intern şi internaţional. Infofinanciar vă oferă zilnic ştiri, reportaje, analize, opinii şi interviuri exclusive.