Info

Ajutor pentru români! Statul vrea să plafoneze prețul lemnelor de foc

stiridecluj.ro lemne foc
sursă foto: stiridecluj.ro

Vești bune vin din partea Guvernului. Ministrul Mediului, Tanczos Barna, a susținut că este posibilă plafonarea prețurilor la lemnul de foc și limitarea exporturilor, menționând că propunerile au fost aprobate de Coaliția de guvernare. Potrivit oficialului, una dintre cele două recomandări de intervenție pe piață pe care le-a oferit coaliției de guvernare a fost aprobată. Planul favorizat de coaliție ar restricționa prețul și ar interzice  exportul anumitor tipuri de lemn și produse din lemn, însă, abia la  următoarea ședință de guvern se va lua o decizie concretă.

Propunerea inițială, care a fost respinsă, prevedea compensarea costului lemnului de foc pe metru cub sau pe metru-lira, ceea ce se traduce în jurul a 500 și 560 de lire sterline.

Barna a vorbit despre imperiozitatea intervenției statului pe mai multe paliere, subliniind că acesta ar trebui să se implice cel puțin lemnul de foc: „În această perioadă, cu siguranţă este nevoie de intervenţie din partea statului în mai multe domenii. Din punctul nostru de vedere, intervenţia minimă vizează cel puţin lemnul de foc pentru a asigura achiziţionarea lemnului de foc la un preţ acceptabil pentru cetăţeni”.

Ce părere are Coaliția?

El a vorbit și despre propunerile făcute Coaliției de guvernământ: „Am făcut două propuneri Coaliţiei de guvernare în ceea ce priveşte intervenţia pe piaţă, o variantă de compensare a preţului la metru cub sau la metru ster şi o variantă care până la urmă a fost susţinută de Coaliţia de guvernare cea cu plafonarea preţului şi măsuri de interdicţie a exportului pentru anumite sortimente de lemn şi produse derivate din lemn. Decizia va fi luată la următoarea şedinţă de Guvern”.

Ministrul și-a arătat îngrijorarea privind costurile la care sunt supuși cetățeni, și speranța că acest ajutor va ușura povara economică la care sunt supuși: „Sper ca, cel puţin pe piaţa lemnului de foc, aceste intervenţii să aibă efecte benefice pentru cetăţeni şi, împreună cu ministerele de resort, să putem găsi soluţii şi pentru industria mobilei”, a continuat el la conferinţa. „Cum salvăm industria românească de mobilier şi de produse din lemn”, organizată de Asociaţia Producătorilor de Mobilă din România, conform adevărul.ro.

Prețul lemnului a fost puternic afectat de războiul din Ucraina

Cât despre factorii care au afectat industria lemnului, ministrul a declarat că aceștia sunt mai ales de ordin extern, mai precis, este vorba despre exporturi și despre consecințele războiului dintre Rusia și Ucraina:„Toată piaţa lemnului din Europa suferă din cauza, pe de o parte, a presiunii care vine dincolo de ocean, vine din America, vine din Canada. Vine o presiune deosebită şi din partea Chinei pentru că, am văzut de foarte multe ori, cantităţi semnificative de masă lemnoasă brută ajung din Europa în China. Vine o presiune şi în urma războiului care a bulversat piaţa energiei şi sunt din ce în ce mai multe ţări care folosesc resursa de lemn ca resursă regenerabilă în scopul producerii energiei termice în comparaţie cu anii trecuţi când treptat folosirea lemnului pentru acest scop s-a redus.

Mai mult, se simt presiuni și dinspre Ministerul Mediului, care a luat o serie de măsuri privind lemnul de foc: „ Şi avem şi această presiune care izvorăşte din măsurile luate de Ministerul Mediului în ultimul an şi jumătate. Introducerea Sumal II pe piaţă s-a constatat că această cantitate legală de masă lemnoasă este din ce în ce mai căutată şi sunt sunt din ce în ce mai multe companii naţionale care preferă aceste licitaţii corecte, multe dintre ele online, printr-un sistem informatic dezvoltat de Regia Naţională Romsilva motiv pentru care toţi aceşti factori care influenţează preţul lemnului au venit într-o convergenţă şi au generat situaţia actuală pe piaţa naţională”, a mai spus Barna Tanczos.

Se poate veni cu un ajutor?

În opinia sa, faptul că profitul RNP Romsilva este în creștere și probabil că va fi de 10 ori mai mare decât anul trecut este, fără îndoială, un avantaj atât pentru companie, cât și pentru statul român în mod indirect. Ministrul susține că, în același timp, piața liberă și creșterea cererii de lemn au dus la prețuri ridicate, mult mai mari decât cele de anul trecut. „Măsurile trebuie să fie în sprijinul industriilor producătoare de valoare adăugată ridicată. Şi aici cu siguranţă ministerul de resort, Ministerul Economiei poate veni în sprijinul industriei mobilei. Ceea ce putem face noi este să păstrăm acest drept de preempţiune în cadrul licitaţiilor care, şi este adevărat, se manifestă la acelaşi preţ, la acelaşi ultim preţ oferit de participanţii la licitaţie. Orice altă modificare necesită o intervenţie mult mai semnificativă – nu aş vrea să folosesc cuvântul brutal, dar o intervenţie mult mai puternică în piaţă pentru a genera un avantaj competitiv mult mai mare pentru cei care procesează masă lemnoasă în industria mobilei”, a continuat Tanczos  Barna.

Finalmente, el a notat că România exportă masă lemnoasă în cantități insignifiante: „Suntem o ţară care importă cantităţi uriaşe de masă lemnoasă din alte ţări. A crescut în ultima perioadă inclusiv exportul de peleţi şi de brichete pentru că cererea pe pieţele din Europa creşte zi de zi, săptămână de săptămână, lună de lună în urma războiului şi în urma crizei energetice care afectează toată Europa”, a conchis Barna Tanczos.