Info

Aderarea României în Schengen, discutată între Iohannis și Macron! Dialogul dintre cei doi șefi de stat

realitatea,net
FOTO: realitatea,net

Președintele Klaus Iohannis a fost primit de omologul său francez Emmanuel Macron, la Palatul Elysee. În cadrul întâlnirii bilaterale cei doi șefi de stat au abordat discuții privind aderarea României în spațiul Schengen.

Surse oficiale au declarat pentru Agerpres, dialogul dintre cei doi au autins și subiecte precum situația din Ucraina, relația bilaterală și prezența trupelor militare franceze în țara noastră.

În cursul zilei de vineri liderul de la Cotroceni s-a întâlnit, în marja Forumului pentru Pace de la Paris, și cu președintele Macedoniei de Nord, Stevo Pendarovski. Președintele Iohannis va fi prezent la Ediția cu numărul V a Forumului pentru Pace de la Paris care se desfășoară vineri și sâmbătă la Palatul Brongniart.

Iohannis este prezent la Forumul pentru Pace de la Paris

În comunicatul emis de cancelaria prezidențială a Președintelui, se  indică faptul că dezbaterile se vor concentra nu doar pe temele de actualitate, vor mai fi abordate și subiecte ce au în prim plan schimbările climatice, creșterea inegalităților sociale sau succesiunea valurilor pandemice COVID-19.

„Sub tematica depășirii crizelor multiple actuale, care au efecte sistemice asupra comunității internaționale, dezbaterile din cadrul Forumului vor fi dedicate unor subiecte de interes major pe agenda internațională, precum conflictele geopolitice cu consecințe globale, agravarea schimbărilor climatice, succesiunea valurilor pandemiei de COVID-19, creșterea inegalităților sociale”. Iohannis va lua cuvântul în cadrul panelului intitulat „ Prezent și viitor- gestionarea efectelor crizei multiple asupra populației”.

De asemenea, administrația prezidențială adaugă „Cu această ocazie, Președintele Klaus Iohannis se va referi la efectele războiului de agresiune dus de Federația Rusă împotriva Ucrainei asupra securității europene și globale, la consecințele acestuia în multiple domenii, dar și la suprapunerea acestei crize de securitate cu eforturile de redresare economică post-pandemie și cu alte priorități la nivel global, precum lupta împotriva schimbărilor climatice”.

Ultima întâlnire dintre cei doi s-a desfășurat în luna iunie a acestui an

Iohannis și Macron s-au întâlnit ultima oară, tete-a-tete, în luna iunie a acestui an atunci când președintele francez a promis României consolidarea prezenței trupelor NATO în regiune „ Rusia este o putere de temut și noi nu dorim să avem un război cu poporul rus și nu dorim să îl nimicim mâine, ceea ce au spus alții.

Noi nu am spus acest lucru, dar pentru ca Ucraina să câștige și focul să înceteze, trebuie să negociem. Președinte ucrainean va trebui să negocieze cu Rusia și noi, europenii, vom fi și noi prezenți la această masă, aducând garanții de Securitate”.

Chestiunea aderării României în spațiul Schengen a fost amintită și în luna iunie, președintele Iohannis și-a exprimat încrederea că România poate conta pe sprijinul Franței pentru a debloca procesul de aderare la spațiul Schengen, potrivit adevarul.ro.

„Am explicat așteptarea legitimă a României cu privire la aderare. Am subliniat că extinderea spațiului Schengen va contribui la consolidarea securității și a rezilienței Uniunii în ansamblul său și la întărirea competitivității Pieței Unice, în beneficiul cetățenilor europeni”.