Infofinanciar > Info > 33,9 milioane euro ajutor din partea UE pentru România! Demersuri în urma secetei din 2022
Info

33,9 milioane euro ajutor din partea UE pentru România! Demersuri în urma secetei din 2022

Seceta Sursa foto Playtech.ro
Sursa foto Playtech.ro

Luni, 18 septembrie, în urma unor discuții ale Comisiei Europene s-a propus un ajutor în caz de dezastre în valoare totală de 454,8 milioane euro pentru România şi Italia.

Acest ajutor oferit de Consiliul European este destinat recuperării pagubelor provocate de dezastre naturale în 2022.

Precum şi Turciei în legătură cu cutremurele din februarie 2023, potrivit unui comunicat de presă, preluat de Agerpres.

Asistenţa va proveni din bugetul UE pentru 2023. O sumă de 33,9 milioane euro va fi distribuită pentru a se acorda asistenţă României. Ca urmare a unei secete severe şi generalizate.

Cu trei vârfuri principale: la sfârşitul lunii martie, la jumătatea lunii aprilie şi, respectiv, în lunile iulie-august 2022.

Alţi 20,9 milioane euro vor constitui asistenţă pentru Italia în urma precipitaţiilor abundente.

Preciăitații cre au dus la inundaţii fluviale şi viituri rapide ce au afectat regiunile centrale ale ţării în septembrie 2022. Totodată, 400 de milioane de euro reprezintă asistenţă pentru Turcia în urma cutremurelor devastatoare care au afectat sudul ţării în februarie 2023, scrie Economedia.

Ajutor de la stat pentru fermieri

Fiindcă 2022 a fost un an secetos, și autoritățile din România au stabilit, printr-o ordonanță oficializată, o schemă de ajutor de stat care să vină în ajutorul fermierilor afectați de această situație. Ajutorul financiar în valoare de până la 335 de lei pe hectar se acordă fermierilor pentru culturile afectate de secetă în proporție de cel puțin 30%, sumele urmând a se plăti până la sfârșitul anului.

Prin OUG 50/2023, ce se aplică deja, se recunoaște seceta pedologică din perioada martie – septembrie 2022 ca fenomen meteorologic nefavorabil asimilat unei calamități naturale și se instituie o schemă de ajutor de stat sub formă de grant, având ca obiectiv acordarea de compensații producătorilor agricoli care au culturi afectate de seceta pedologică din 2022.

Mai exact, de ajutorul de la stat pot beneficia fermierii ce au anumite culturi afectate într-o proporție cuprinsă între 30% și 100%, după cum reiese din procesele-verbale de constatare și evaluare a pagubelor la culturi.

Ajutorul de stat se acordă pentru următoarele tipuri de culturi înființate în primăvara anului 2022:

  • porumb;
  • floarea – soarelui;
  • soia;
  • mazăre.

Valoarea maximă a sprijinului financiar de la stat este, în cazul unei culturi compromise complet, de 335 de lei/ha. Valoarea ajutorului propus inițial era de circa trei ori mai mare, respectiv de 1.000 de lei/ha.